Google+ Fans

Wednesday, October 31, 2012

New Look of Kristall Liquid Screen Protector





   Ini adalah pack baru Kristall Liquid Screen Protector. Lebih mesra pengguna berbanding pack sebelum ni yang tak jadi kerja kalau tak ade gunting. Ingin dapatkan produk ini anda bole hubungi 012-6304929 (kufaz).. Untuk dapatkan info lanjut anda bole tengok di link ini : http://www.facebook.com/KedaiGadgetKufazrina?ref=hl






Wednesday, October 24, 2012

Kristall Liquid Screen Protector


   Aku & suami sekarang sedang menjalankan perniagaan Kristall liquid screen protector seperti gambar diatas. Selalunye kita hanya gunakan plastik untuk protect screen smartphone kita tapi kini dengan menggunakan teknologi dari Jepun ni smartphone kita akan sentiasa berkilat. Kita hanya perlu lap je untuk dapatkan hasil yang memuaskan.

Dibawah ni adalah faedah yang kita bole dapat dengan menggunakan Kristall Liquid Screen Protector:

BENEFITS & FEATURES:


* Easy to apply and suitable for DIY application

* Protection against abrasion and scratches
* An invisible but glossy finish
* Reduces finger marks and smudges
* Improves clarity and brilliance
* Resistant to both acid and alkaline
* Dirt repellent surface
* Preserves touch screen sensitivity
* 1 Year durability

   
   Kami sekarang mengalu-alukan sesiapa yang ingin menjadi agen jualan screen protector ni.. Tapi pada sesiapa yang ingin membeli untuk kegunaan sendiri pon takde masalah.. Korang boleh tinggalkan komen korang kat sini ;) .. Owh ye kat bawah ni ade link untuk korang lebih memahami mengenai produk ni..
  1. Ni link fb page kami http://www.facebook.com/KedaiGadgetKufazrina?ref=hl
  2. Ni pulak video produk di youtube 

* Korang bole je taip penuh Kristall Liquid Screen Protector ni kat dalam youtube. Banyaklah video mengenai produk ni yang korang bole tengok ;) 

Tuesday, October 23, 2012

SAM

   
   Siapa yang sudah menyaksikan filem SAM arahan pengarah termuda Malaysia Syafiq Yusof? Pada sesiapa yang belum tengok lagi cerita ni pergi la tengok..best wooooo!!! Ni ade sedikit sinopsis mengenai cerita ni..


   Filem SAM ialah sebuah cerita psiko romantik yang mengisahkan tentang Sam (Shaheizy Sam), seorang lelaki yang bercinta dengan Lisa (Lisa Surihani) & ingin berkahwin dengan gadis pilihan hatinya itu. Sam mengenali Lisa ketika bekerja di sebuah syarikat percetakan. Malangnya ramai lelaki di ofis tersebut turut menaruh perasaan pada Lisa. Ini termasuklah Haikal (Azad Jazmin), lelaki psiko yang selalu mengganggu Lisa  & Jefri (Syamsul Yusof), ex-boyfriend Lisa yang juga pembantu Sam. Oleh kerana Haikal selalu mengganggu Lisa akhirnya terjadilah konflik pergaduhan antara Sam & Haikal. Kemuncaknya Haikal menculik Lisa & Sam untuk membalas dendam kerana cinta tidak berbalas.

   Cerita ni keluar 19/8/2012..so by this time 23/10/2012 cerita tu dah takde kat panggung lagi jadi kalau korang berminat dengan cerita ni pergila beli cd ek.. Pada aku cerita ni lain daripada cerita melayu yang lain. Pada akhir cerita ni korang akan tau bahawa Sam mempunyai penyakit alter ego yang tak terlawan oleh Haikal yang mempunyai masalah mental juga. Kat bawah ni aku bagi sekali la trailer cerita ni..



Thursday, October 18, 2012

Ayam Masak Sambal

   Memasak memang aktiviti aku minggu ni. Bukannya aku tak masak hari lain tapi sebab minggu ni suami aku kerja petang so aku sorang jela masak2 kat dapur tu. Kalau tak masak kesian pulak kat suami dia tak makan lagi. So post aku minggu ni memang akan kebanyakannya pasal masak.
   Hari ni tak macam 2-3 hari lepas. Agak lebih kelam kabut sebab jalan jem teruk on the way nak balik tadi. Boleh plak tiang lampu jatuh & hadang seluruh jalan nak naik ke Ukay Perdana. Sesampai di rumah adik aku plak kelam kabut nak pegi klinik sebab anak dia demam..plus suami dia kena bisul plak. So what's the point aku nak kelam kabut masak?? takde kan..malah tetiba plak aku rasa malas nak masak tapi sebab fikir suami aku tak makan lagi hari ni so aku teruskan jugak la niat nak masak tu..cuma aku kurangkan lauk jela. Harap2 sedap la sebab aku pon tak makan lagi.. Tengah tunggu suami aku abis kerja..
  
 Menu malam ni ialah ayam goreng sambal..

Masakan Simple Tapi Kreatif ala Aku.. haha

   This week suami aku masuk kerja kol 3pm & abis kol 11pm. Jadi aku sorang je kena masuk dapur masak.. So sume masakan adalah ikut suka ati aku lah nak masukkan ape.. Tapi setakat ni laki aku dok puji sedap.. Tak tau la ikhlas ke tak..haha
   Kali ni aku nak share dengan korang ape yang aku dok masak kelentang kelentong kat dapur tu semalam & kelmarin.. Hari Isnin aku masak nasi goreng ayam tapi aku lupa nak amik gambar sebab penat sangat :p ..

Hari Selasa

Telur dadar ikan bilis kicap

Sotong kunyit limau kasturi

Hari Rabu

Tongkeng di sadur tomyam

Telur dadar sos thai

   Hari ni aku tak tau nak masak ape.. Laki aku beli ayam tadi tapi dia lupa plak nak keluarkan dari freezer. Nak tunggu ayam tu lembut memang lambat la aku abis masak.. Ade yang buat sup sayur je kang ni.. haha

Tuesday, October 16, 2012

Ahmad Adam Syukri

   Minggu lepas adikku telah meminta bantuan aku untuk menyebarkan berita mengenai adik Ahmad Adam Syukri. Siapakah beliau?? Aku pun buat la research mengenai adik ni.. Tekan je dekat google search tu Ahmad Adam Syukri banyak la entry mengenai beliau.. Aku akan buat rumusan sikit mengenai beliau..
  
 Ahmad Adam Syukri dilahirkan pada 4/3/12 menggunakan kaedah vakum. Sewaktu kelahirannya Adam keluar dalam keadaan flat & kekurangan oksigen. Scan MRI pada 9/3/12 menunjukkan otak Adam mengalami kerosakkan yang amat teruk. Adam tidak pandai menelan air liur & bergantung pada mesin oksigen untuk terus hidup. Adam juga perlu bergantung pada mesin suction kerana tidak pandai menelan air liur untuk sedut air liur dalam rongga hidung & mulutnya. Mata kanan Adam mengalami kecederaan. Begitu juga dengan telinga sebelah kanan yang tidak dapat mendengar kerana kerosakkan pada bahagian dalam telinganya. Doktor pakar otak mengesahkan Adam akan terlantar seumur hidup & peluang untuk berjalan serta hidup seperti kanak2 normal memang amat tipis. Doktor pakar otak mengklasifikasikan kerosakkan otak Adam sebagai kematian saraf otak.
   Kalau dikira2 umur Adam lebih kurang baya anak adik aku iaitu 7bulan. Memang sebak kalau ikuti kisah adik ni. Tengok gambar2 dia pon dah menyayat hati. Beberapa hari ni juga aku telah berusaha menyebarkan berita mengenai Adam ni di merata tempat dalam alam maya ni seperti di fb wall aku sendiri, di coolfm home radio station, di page rakan2 blogger yang lain dan semestinya di blog suami aku sendiri thekufazukeshow.blogspot.com .. Kepada sesiapa yang ingin membantu dari segi kewangan ini adalah 

nombor akaun maybank: 161136331818 
nombor akaun cimb: 02040007292201
di bawah nama ibu Adam: Noraisah Mohamad Malena
alamat: Lot 432 Taman Susur Jambu, Jalan Jambu Selatan, 96100 Sarikei, Sarawak

   Bantulah mereka ini. Jika tidak mampu dari segi kewangan bantulah dengan berdoa agar dipermudahkan segala beban mereka. Hari ni hari mereka menerima ujian Allah. Mana tau esok lusa giliran kita pula menerima ujianNYA..
   Bagi mereka yang ingin mengikuti perkembangan Adam boleh la like fb page yang akan di update oleh ibu Adam sendiri di http://www.facebook.com/pages/Ahmad-ADAM-SYUKRI-SN/189674197835694 
dan anda juga boleh dapatkan info di youtube. Tengokla 1 contoh link youtube yang aku lihat dalam rancangan MHI ni..






Friday, October 12, 2012

Udang Masak Lemak Cili Api

 
Namanye pon sudah boleh membuatkan kecur air liur aku walaupun baru malam tadi makan.. Ni la masakan ke-3 yang aku belajar minggu ni.. Sumpah sedap wei.. Bukan aku saje puji sebab aku yang masak tapi sebab memang sedap. Aku nak share pulak cara2 masakan Udang Masak Lemak Cili Api ni...

Bahan2:

  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia
  • kunyit
  • cili api
*Di tumbuk ye.. (nak blend pon bole..ikut suka korang la)

  • serai (di titik)
  • carrot (tak letak pun takpe)
  • santan 1 kotak
  • air 1 mangkuk
  • tomato
  • daun sup
  • udang (yang ni pun ikut suka korang la nak letak ayam ke daging ke sotong ke ape2 jela)
Cara2nye:


  1. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit & cili api
  2. Masukkan serai & carrot.
  3. Masukkan santan & air.. Gaul jangan sampai pecah santan.
  4. Lepas tu baru la masukkan garam & ajinomoto secukup rasa.
  5. Last skali baru masukkan udang. Tak payah lama sebab udang cepat masak..
  6. Kemudian baru masukkan tomato & tabur daun sup..
Malam tadi saje buat extra lauk iaitu telur dadar sebab ade budak kecik yang tak boleh makan pedas.


So now ready to eat. Makan kat luar tak bagus. Kita tak tau pon tahap kebersihan kedai macam mane.. Lagi pon kalau masak sendiri dalam telur dadar tu korang bole letak macam2. Kat kedai ko mintak macam2 ready jela bayar mahal.. Yang merepek2 dia caj ko.. So selamat mencuba!!!
Selamat makan.. sedappppppp

Thursday, October 11, 2012

Tongkeng Ayam masak Kurma

   1st time aku belajar masak kari & masak kurma minggu ni.. Tapi sekarang aku nak share dengan korang pengalaman aku masak kurma semalam 10/10/12..

Bahan-bahan:

  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji bawang putih
  • halia 1 ibu jari
  • bunga lawang
  • kayu manis
  • jintan putih
* Hiris & tumis
  • cili hijau
  • kentang
  • tomato
* Bahan yang ini atas pilihan korang. Nak @ taknak letak tu korang punya sukalah.

  • santan 1 kotak
  • serbuk masak kurma
  • tongkeng ayam
Cara-caranya:

  1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau, bunga lawang, kayu manis & jintan putih.
  2. Masukkan serbuk kurma & air
  3. Masukkan santan
  4. Masukkan kentang & tunggu sehingga kentang lembut
  5. Masukkan garam & ajinomoto secukup rasa
  6. Last sekali baru masukkan tongkeng ayam
*Untuk hiasan pulak last sekali baru kita letak tomato & cili hijau.. Nak letak daun sup pun boleh..

Ni la hasilnye selepas di hias & ready untuk dimakan..


best tak?? ;)


Perangai orang kaya

   Hai la orang kayeeee.. Allah bagi banyak pada korang tapi banyak jugak yang korang hilang. Kenape aku cakap camni?? Ramai jugak kawan & kenalan aku terdiri dari golongan kaya & mewah ni.. Tapi kebanyakannye tak pandai nak berdikari. Contohnye kalau mak bapak tak tolong tak kerja la dorang ni... Nak suruh dorang pegi cari keje sendiri memang tak lah.. Kalau tak keje dengan kenalan mak bapak mesti keje dekat syarikat kepunyaan mak bapak jugak..Yela kemane lagi kan nak diwariskan perniagaan tu kalau bukan dekat anak2 tapi biarlah dorang2 ni belajar berdikari dulu.. ni takkkk.. sume main suuuuaaappppp je.. Kate lah 1 day syarikat tu lingkup ke tak pon mak bapak dah meninggal.. macam mane anak2 yang dah biasa di 'suap' tu nak survive??
   Tu baru part nak cari keje.. Dah dapat keje nak kete pulak.. Kete tak nak yang biasa2... Nak imported n sporty je.. Pastu modified lagi.. Yela.. walaupon dah keje tapi banyak lagi yang mak bapak tanggung kan.. Rumah tak perlu risau.. tinggal dengan mak bapak.. Yang tinggal kat luar pun nak takut ape..? mak bapak yang bayar sewa atau loan kat bank kan.. Insurans & roadtax kete suruh je bahagian akaun syarikat mak bapak renew kan. Urghh lagi tak bole blah bila dah beli kete n rasa2 macam tak best je dan2 tu la jugak dia nak tukar kete lain.. Yela bukan dia rasa pon susah nak dapat duit tu.. Dia cuma pilih je mane dia suka.. Orang lain yang uruskan segala dokumen & duit deposit.. Lepas tu dia cuma kene sign je mane2 yang berkenaan. Senang kan..
   Dah dapat kete ni lah masanye untuk berfoya2 pulak.. Keluar masuk kelab.. Yang lelaki asyik bertukar perempuan..Yang perempuan asyik bertukar lelaki.. Duit sendiri banyak di habiskan untuk berhibur pulak.. Dah habis nanti mintak je la lagi.. Ape susah?? Siang lambat pegi keje pon takpe.. Company mak bapak kan.. Nanti tukang melingkupkan pon muka anak2 yang spoil brat ni la..
   Lepas tu tibalah masanye untuk berkahwin pulak.. Majlis nak yang grand2 je.. Yang ni memang patutla mak bapak yang kua duit.. Kot buat biasa2 je jatuhla reputasi dorang kan.. Nak harap duit anak2 yang tau menghabiskan duit dorang ni memang ko dapat yang biasa jela.. Tapi aku musykil la kenape barang2 macam doorgift & kad jemputan tu dihantar ke ofis plak..? Nak suruh staff buat keje yang sepatutnye family yang buat ke?? Aku tertanya2 jugak la macam mane ikatan kekeluargaan yang ade dalam family orang kaye ni??Tak ade kerjasama ke antara adik beradik & sedara mara?? Aku dulu nak kawen sume family & kawan2 rapat yang tolong. Staff memang la boleh tolong buat doorgift & tulis kad jemputan walaupon tak ade dalam job scope dorang tapi ingat orang luar tak mengata ke..? Lagi yang buat muka2 rajin ni sebenarnye sume kaki kipas bos & anak bos.. Yang bos2 & anak2 bos ni masa staff korang kawen ade tak korang datang tolong staff korang tu?? Memang haram tak ade.. Korang datang makan je kan..
   Percayalah bila tiba masanye mak bapak nak retired.. nak turunkan wasiat.. pasti akan ade perebutan kuasa & harta. Kalau anak tu di didik dengan baik pasti takkan ade masalah tapi kalau awal2 lagi semua dah diberi & dorang pon memang tak tau susah percaya lah walaupon mak bapak tengah sakit pon silap2 benda pertama yang dorang tanya ialah pasal harta bukan nak tanya keadaan kesihatan mak bapak tu baik ke buruk.. Agaknye dorang ni doa orang tua dorang mati cepat supaya dapat full authority pada semua harta & kuasa.
   Aku tak adelah mengata sume orang kaye tu perangai macam yang kat atas ni tapi majoriti memang macam ni.. Renung2 kan la kalau 1 hari kite2 yang kurang kaya ni jadik kaya adekah perangai kite macam orang2 kaye kat atas ni?? Sekarang memang kita tak boleh nak jawab.. Sekarang kita jawab tak tapi perangai berlagak & lupa diri ni akan datang sendiri. Aku memang respect habisla dekat orang kaye yang bermula dengan hidup susah dan kemudian berjaya.. Lagi bertambah respect kalau dorang ni didik anak dorang untuk berusaha kalau nak kan sesuatu.. Triple respect kalau dorang ni jenis down to earth.. Betul atau tak ape yang aku kate ni?? ;)

Monday, October 8, 2012

8/10 Birthday arwah mama

   Pagi ni aku terasa sangat sebak tatkala membaca sms dari kakakku.. Katanye dia terpaksa amik EL sebab tak boleh nak tahan sedih pagi2 ni so dia nak pergi bersihkan kubur arwah mama.. Kakak aku ni dia tinggal kat Shah Alam & sanggup turun ke Datuk Keramat yang memang terkenal sangat jem pada waktu pagi hanya semata2 ingin menziarahi kubur mama. Aku pon sudah pasti kalau boleh ingin menziarahi kubur mama selepas waktu bekerja nanti..Yela orang jauh pon dah sampai takkan la orang yang dekat2 ni tak pergi pulak kan..Ofis aku kat Setiawangsa je..tak sampai 10 minit dah sampai Datuk Keramat.
   Kisahnye kenapa hari ni jadik terlebih syahdu kerana 8/10 adelah hari lahir arwah mama kesayangan kami adik beradik. Beliau baru meninggal pada bulan 12 tahun lepas. Jadik semua yang kami semua harungi tahun ni adelah 1st time kami tanpa mama kami..Namun begitu hari ni 8/10 sudah pasti tidak akan berlalu dengan sia2..Pada hari Sabtu yang lepas kami telah membuat tahlil arwah yang hanya dihadiri oleh anak2 dan juga orang surau. Walaupon ringkas tapi sangat bermakna pada kami.
   Oleh kerana aku terikat dengan kerja di ofis jadik aku memang tak dapat ziarah kubur mama pagi2.. Ape yang aku mampu buat duduk kat tempat aku dan sedekahkan al-fatihah buat arwah. Kemudian on Fesbuk letak kat status mintak sape2 yang baca post tu dapat sedekahkan al-fatihah juga buat arwah.. Semoga semua yang prihatin tu dibalas dengan pahala dan dipermudahkan segala urusan mereka hari ni..AMIN~

Friday, October 5, 2012

Penulis Baru ;)

   Aku adalah penulis baru dalam bidang blogger. Selama ni aku hanya menjadi 'silent reader' pada blog2 yang lain.. Kali terakhir aku menulis secara serius ketika aku sekolah menengah kerana ketika tu ade subjek khusus penulisan atau untuk subjek English 'essay'..
   Setelah sekian lama aku meninggalkan alam persekolahan kini minat pada dunia penulisan tercetus kembali apabila bertemu dengan suamiku yang juga seorang blogger yang sudah berkecimpung selama 5 tahun dalam bidang ini. Dia la yang membawa aku kembali kepada minat aku yang dulunye suka membaca & menulis. Dia la jugak yang banyak mengajar & menyokong aku dari segala aspek.. Kerana minat dia pada pembacaan & penulisan, dia kini ibarat 'kamus bergerak' untuk aku.. Tanya je ape2 pada dia kompom dia tau..Amat jarang nak dengar dia cakap dia tak tau.. The best thing is bila tanya ape2 waktu dia tido pon dia bole jawab walaupun jawapan dia tak berapa memuaskan..yela what do u expect kan..?? orang tu baru bangun tido..still terpinga2 lagi..dah kira untungla dia jawab jugak kan..haha~
   Enough talking about him.. Sekarang aku kena banyak membaca untuk kukuhkan tatabahasa, tambah vocabulary & betulkan mane2 grammar.. Satu benda yang dah lame aku tak buat.. Rasa tepu otak ni bila takde benda2 baru yang masuk. Harap2 penulisan di blog ni dapat membantu otak aku mengasah balik segala bakat & memori yang terpendam dulu.. Thanx to my asbento (panggilan manja untuk suami terchenta ku) haha.. Kalau bukan kerana dia aku tak rasa aku akan menulis balik..yela nk buat note sikit2 tu pon aku malas dah sekarang apatah lagi nk wat karangan panjang2 ni.. Insyaallah aku akan cuba untuk merajinkan diri update blog ni hari2 ;)

LinkWithin

LinkWithin