Namanye pon sudah boleh membuatkan kecur air liur aku walaupun baru malam tadi makan.. Ni la masakan ke-3 yang aku belajar minggu ni.. Sumpah sedap wei.. Bukan aku saje puji sebab aku yang masak tapi sebab memang sedap. Aku nak share pulak cara2 masakan Udang Masak Lemak Cili Api ni...
Bahan2:
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- kunyit
- cili api
- serai (di titik)
- carrot (tak letak pun takpe)
- santan 1 kotak
- air 1 mangkuk
- tomato
- daun sup
- udang (yang ni pun ikut suka korang la nak letak ayam ke daging ke sotong ke ape2 jela)
- Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit & cili api
- Masukkan serai & carrot.
- Masukkan santan & air.. Gaul jangan sampai pecah santan.
- Lepas tu baru la masukkan garam & ajinomoto secukup rasa.
- Last skali baru masukkan udang. Tak payah lama sebab udang cepat masak..
- Kemudian baru masukkan tomato & tabur daun sup..
Selamat makan.. sedappppppp
Sedap gler... hehehe.. buat lagi ygg.. :)
ReplyDeletehehe..seronok gak masak2 ni..cuma ari ni je x sempat masak sup paru sebab asbento kena keje.. :(
ReplyDelete