Google+ Fans

Thursday, October 11, 2012

Perangai orang kaya

   Hai la orang kayeeee.. Allah bagi banyak pada korang tapi banyak jugak yang korang hilang. Kenape aku cakap camni?? Ramai jugak kawan & kenalan aku terdiri dari golongan kaya & mewah ni.. Tapi kebanyakannye tak pandai nak berdikari. Contohnye kalau mak bapak tak tolong tak kerja la dorang ni... Nak suruh dorang pegi cari keje sendiri memang tak lah.. Kalau tak keje dengan kenalan mak bapak mesti keje dekat syarikat kepunyaan mak bapak jugak..Yela kemane lagi kan nak diwariskan perniagaan tu kalau bukan dekat anak2 tapi biarlah dorang2 ni belajar berdikari dulu.. ni takkkk.. sume main suuuuaaappppp je.. Kate lah 1 day syarikat tu lingkup ke tak pon mak bapak dah meninggal.. macam mane anak2 yang dah biasa di 'suap' tu nak survive??
   Tu baru part nak cari keje.. Dah dapat keje nak kete pulak.. Kete tak nak yang biasa2... Nak imported n sporty je.. Pastu modified lagi.. Yela.. walaupon dah keje tapi banyak lagi yang mak bapak tanggung kan.. Rumah tak perlu risau.. tinggal dengan mak bapak.. Yang tinggal kat luar pun nak takut ape..? mak bapak yang bayar sewa atau loan kat bank kan.. Insurans & roadtax kete suruh je bahagian akaun syarikat mak bapak renew kan. Urghh lagi tak bole blah bila dah beli kete n rasa2 macam tak best je dan2 tu la jugak dia nak tukar kete lain.. Yela bukan dia rasa pon susah nak dapat duit tu.. Dia cuma pilih je mane dia suka.. Orang lain yang uruskan segala dokumen & duit deposit.. Lepas tu dia cuma kene sign je mane2 yang berkenaan. Senang kan..
   Dah dapat kete ni lah masanye untuk berfoya2 pulak.. Keluar masuk kelab.. Yang lelaki asyik bertukar perempuan..Yang perempuan asyik bertukar lelaki.. Duit sendiri banyak di habiskan untuk berhibur pulak.. Dah habis nanti mintak je la lagi.. Ape susah?? Siang lambat pegi keje pon takpe.. Company mak bapak kan.. Nanti tukang melingkupkan pon muka anak2 yang spoil brat ni la..
   Lepas tu tibalah masanye untuk berkahwin pulak.. Majlis nak yang grand2 je.. Yang ni memang patutla mak bapak yang kua duit.. Kot buat biasa2 je jatuhla reputasi dorang kan.. Nak harap duit anak2 yang tau menghabiskan duit dorang ni memang ko dapat yang biasa jela.. Tapi aku musykil la kenape barang2 macam doorgift & kad jemputan tu dihantar ke ofis plak..? Nak suruh staff buat keje yang sepatutnye family yang buat ke?? Aku tertanya2 jugak la macam mane ikatan kekeluargaan yang ade dalam family orang kaye ni??Tak ade kerjasama ke antara adik beradik & sedara mara?? Aku dulu nak kawen sume family & kawan2 rapat yang tolong. Staff memang la boleh tolong buat doorgift & tulis kad jemputan walaupon tak ade dalam job scope dorang tapi ingat orang luar tak mengata ke..? Lagi yang buat muka2 rajin ni sebenarnye sume kaki kipas bos & anak bos.. Yang bos2 & anak2 bos ni masa staff korang kawen ade tak korang datang tolong staff korang tu?? Memang haram tak ade.. Korang datang makan je kan..
   Percayalah bila tiba masanye mak bapak nak retired.. nak turunkan wasiat.. pasti akan ade perebutan kuasa & harta. Kalau anak tu di didik dengan baik pasti takkan ade masalah tapi kalau awal2 lagi semua dah diberi & dorang pon memang tak tau susah percaya lah walaupon mak bapak tengah sakit pon silap2 benda pertama yang dorang tanya ialah pasal harta bukan nak tanya keadaan kesihatan mak bapak tu baik ke buruk.. Agaknye dorang ni doa orang tua dorang mati cepat supaya dapat full authority pada semua harta & kuasa.
   Aku tak adelah mengata sume orang kaye tu perangai macam yang kat atas ni tapi majoriti memang macam ni.. Renung2 kan la kalau 1 hari kite2 yang kurang kaya ni jadik kaya adekah perangai kite macam orang2 kaye kat atas ni?? Sekarang memang kita tak boleh nak jawab.. Sekarang kita jawab tak tapi perangai berlagak & lupa diri ni akan datang sendiri. Aku memang respect habisla dekat orang kaye yang bermula dengan hidup susah dan kemudian berjaya.. Lagi bertambah respect kalau dorang ni didik anak dorang untuk berusaha kalau nak kan sesuatu.. Triple respect kalau dorang ni jenis down to earth.. Betul atau tak ape yang aku kate ni?? ;)

4 comments:

  1. yeah!! betul tu!! orang yang susah.. lebih mengenal erti kesyukuran berbanding yang lahir2 je dah mewah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyampah dah dengan perangai org kaye jenis ni

      Delete
  2. Ehem ehem tompang komen..wahh ni ke blog nye cayalah.. memang, biarlah susah2 dulu baru tau macam mane nak handle kemewahan tu dgn baik dan penuh kesyukuran. dr luar pun dh bleh nmpak beza org kaya yg asal ssah atau xpnah ssah dr segi pnampilan n prwtakan, so jgn cuba nak tipu haha. Sekian

    ReplyDelete
  3. orang kaya yang mewarisi kekayaan dorang ni takkan saje2 buat diri nampak macam orang susah..Tapi orang kaye yang dapat kekayaan dari kesusahan takkan ade masalah buat2 diri macam orang susah..tu yang ade orang pakai skyline tapi lepak mapley pakai baju pagoda & kain pelikat..

    ReplyDelete

LinkWithin

LinkWithin