Google+ Fans

Thursday, October 11, 2012

Tongkeng Ayam masak Kurma

   1st time aku belajar masak kari & masak kurma minggu ni.. Tapi sekarang aku nak share dengan korang pengalaman aku masak kurma semalam 10/10/12..

Bahan-bahan:

  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji bawang putih
  • halia 1 ibu jari
  • bunga lawang
  • kayu manis
  • jintan putih
* Hiris & tumis
  • cili hijau
  • kentang
  • tomato
* Bahan yang ini atas pilihan korang. Nak @ taknak letak tu korang punya sukalah.

  • santan 1 kotak
  • serbuk masak kurma
  • tongkeng ayam
Cara-caranya:

  1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau, bunga lawang, kayu manis & jintan putih.
  2. Masukkan serbuk kurma & air
  3. Masukkan santan
  4. Masukkan kentang & tunggu sehingga kentang lembut
  5. Masukkan garam & ajinomoto secukup rasa
  6. Last sekali baru masukkan tongkeng ayam
*Untuk hiasan pulak last sekali baru kita letak tomato & cili hijau.. Nak letak daun sup pun boleh..

Ni la hasilnye selepas di hias & ready untuk dimakan..


best tak?? ;)


4 comments:

  1. Sedap... sampai syg tambah dua kali... dan yg ketiga tgh2 malam.. :)

    ReplyDelete
  2. ye..memang sangat sedap..tak tipu punya..tapi berat masing2 bertambah kita duduk diam2 je k..haha

    ReplyDelete
  3. Pehh dapnye. aku nak masak sndiri malas. faz tlg msakkan utk aku bleh hehe

    ReplyDelete
  4. masak sendiri la bez..suka ko la nak letak ape kat dalam masakan tu..

    ReplyDelete

LinkWithin

LinkWithin